Dykning i Tuna Hästberg


Dags för ett nytt äventyr? – Häng med på Äventyrshelg i Tuna Hästberg!

Tuna Hästberg är en nedlagd järnmalmsgruva som ligger mellan Ludvika och Borlänge. I berget återfinns åtskilliga kilometer med tunnlar, jättelika brytrum och lämningar i form av verktyg, träkonstruktioner, dynamitlådor, gruvvagnar och mycket mer.

Vi kommer att bli guidade 80 meter ner under jord i gruvans torra delar och där ska vi sedan dyka i kristallklart vatten i gruvans öppna delar, dvs med luft över vattenytan. Man behöver inte vara gruv- eller grottdykare för att följa med. Det är dock mycket viktigt att ha bra koll på avvägningen för att inte skada den känsliga omgivningen.

Förkrav:

  • Certifierad minst PADI Advanced Open Water Diver samt Dry suit diver (eller likvärdig certifiering)
  • God erfarenhet av torrdräktsdykning & avvägning
  • Vana vid mörkerdykning
  • Minst 30 loggade dyk, varav 10 de senaste 12 månaderna

Pris OxyClub-member:

2 990 kr
(varav anmälningsavgift på 1000kr)

Anmälningsavgift betalas vid anmälan och återbetalas inte. Slutbetalningen skall vara oss tillhanda senast 2 veckor innan avfärd.
I priset ingår boende i Bystugan, guidad vandringstur i grottans torrsystem samt 2 dagars dykning inkl. luft-/nitroxfyllning.

Anmälan Tuna Hästberg:

Det finns plats för maximalt 16 dykare så först till kvarn gäller. Boka en plats genom att mejla info@oxygenediving.se

Foto: Alex Dawson

Dykhelgens upplägg:

Fredag-söndag bor vi spartanskt i Bystugan som är en före detta skola. Vi har tillgång till gemensamt kök, duschar, badrum och bastu. Det finns några enklare sängar och övriga bor på madrasser på golvet. Man behöver själv ha med sig täcke (eller sovsäck), kudde och sängkläder. Ta även med ett par inneskor och en varm tröja.

Under lördag och söndag kommer vi både att få en guidad tur i gruvans torra delar och kommer förstås även att dyka. Planen är 2 dyk ena dagen och 1 dyk plus guidad tur på land andra dagen.

Att tänka på innan äventyrshelgen:

  • Temperaturen i gruvan är ca 4 grader i vattnet och 4 grader i luften. Se till att ha med varma, oömma kläder att ha både på land och i vattnet. Glöm inte mössa och vantar.
  • Vid dykning måste alla ha 2 lampor per dykare. Har du en smidig ficklampa eller pannlampa att använda på land kommer du att ha användning även för den.
  • På lördagen behöver alla flaskor vara fyllda när vi kommer fram till gruvan. Gasfyllningen inför kommande dyk sker nere i gruvan. Det finns möjlighet att fylla luft eller nitrox (30%).
  • Uppvisning av certifikat är obligatoriskt. Minst PADI Advanced Open Water Diver eller motsvarande.